Veel mensen dromen ervan. Het hebben van een eigen camper. Vooral de laatste jaren zien we dat rondreizen met een camper steeds populairder is geworden. Mensen vinden het prettig om een eigen slaapplek, keuken en badkamer bij zich te hebben. Tijdens de corona periode hebben we dan ook een enorme stijging kunnen zien in verkoop en verhuur van campers. Wanneer je wel zin hebt in een klusproject is het ook leuk om een (werk)bus om te bouwen tot camper. Een aantal populaire bussen hiervoor zijn de Volkswagen Crafter, Mercedes Sprinter of de Peugeot boxer. Het ombouwen van een bus tot camper is een behoorlijk project. Daarnaast moet je aan een heel aantal regels voldoen om de bus ook echt camper te mogen noemen. Wij zochten de belangrijkste regels voor jou uit.
Zorg voor een goede isolatie
Bij bedrijfsbussen wordt er vaak gekozen voor het betimmeren van een bus. Ook bij een camper is het aan te raden de bus te betimmeren voordat je gaat isoleren. Een goede isolatie van een camper is ontzettend belangrijk, omdat je de camper wil beschermen van temperatuursinvloeden van buitenaf. Door je bus eerst te betimmeren voordat je isolatie aanbrengt. Bescherm je het isolatiemateriaal, en zorg je ervoor dat het niet uitdroogt of gaat scheuren. Je wil natuurlijk voorkomen dat het zijn isolatie waarde verliest.
Het rijbewijs
Wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs B mag je een camper besturen van maximaal 3500KG. Dit gewicht is inclusief accessoires, bagage en inboedel. Weegt jouw camper meer dan 3500 KG maar minder dan 7500 KG? Dan heb je een C1 rijbewijs nodig. Rijd jij met een rijbewijs B in een te zware camper, dan kun je een fikse boete verwachten. Afhankelijk van het gewicht varieert de hoogte van de boete tussen de €120,- en €470,- euro. Een kleine kanttekening, een overbelading tot 5% wordt vaak gedoogd, maar je moet je afvragen of je dit risico wil nemen.
De wegenbelasting
Bij een personenauto betaal je maandelijks wegenbelasting. Een camper gebruik je in de regel echter minder vaak dan een personenauto. Daarom is er een speciaal kwarttarief (ook wel campertarief) voor campers. Met dit tarief kun je maar liefst 75% korting ontvangen op de wegenbelasting. Om gebruik te mogen maken van dit tarief moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Zo dien je bijvoorbeeld een formulier met bewijs foto's op te sturen naar de belastingdienst. Vervolgens is het wachten op de goedkeuring wat soms best even kan duren. Geduld is een schone zaak. Aan welke eisen een camper moet voldoen om voor dit speciale tarief in aanmerking te komen lichten we in het volgende kopje toe.
Aan welke inbouweisen moet je voldoen voor de belastingdienst
Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief moet je voor de belastingdienst aan een aantal zaken voldoen:
- De camper moet een minimale stahoogte van 170cm hebben over een oppervlakte van minimaal 1m² (dit mag met een hefdak). Daarnaast moet de bus een minimale lengte van 200cm hebben en een breedte van ten minste 90cm. Let op er zijn uitzonderingen voor kleinere busjes.
- De bus moet een laadvloer hebben van minimaal 2 meter. De hoogte van de laadvloer moet minimaal 1.30m zijn.
- Er moeten minimaal 2 vaste zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn.
- Er moeten minimaal 2 slaapplaatsen aanwezig zijn.
- Je bent verplicht om vaste opbergfaciliteiten te hebben.
- Er moet een keukenblok van minimaal 60cm hoog met watervoorzieningen zijn.
- En er moet een kooktoestel aanwezig zijn dat geschikt is voor binnenruimtes.
Ook zonder aan deze eisen te voldoen kun je natuurlijk een camper bouwen. Je kan dan alleen geen aanspraak maken op het speciale kwarttarief.
De regelgeving van het RDW
Wanneer je een bus hebt aangeschaft die je wil verbouwen tot camper moet je deze registeren bij een RDW keuringsstation. Ook de RDW stelt eisen aan een camper, want wanneer is een bus een camper? Wanneer je een camperkeuring hebt gehad krijg je een nieuw kenteken en kentekenbewijs waarop je geregistreerd staat als camper. De eisen van het RDW komen overeen met de eisen van de belastingdienst, maar zijn iets minder streng.
- Er moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn (de tafel mag afbreekbaar zijn).
- Er moet een bed aanwezig zijn, dit bed mag opgebouwd worden uit zitplaatsen.
- Er moet een binnen kookgelegenheid aanwezig zijn.
- Er moeten minimaal 2 mogelijkheden zijn om spullen afgesloten op te kunnen bergen. Dit kan bijvoorbeeld onder de bank, of in de keuken zijn.
- De voorzieningen moeten ‘vast’ in het woongedeelte bevestigd zijn.
Wanneer je een bus wil ombouwen tot een camper moet je dus met best wel veel zaken rekening houden. Dit is pas de basis, hierna moet je ook nog zorgen voor een goede verzekering en inrichting van de camper. Zorg ervoor dat je je goed inleest zodat je goed voorbereid van start kan gaan.