Portugal is met zijn mediterrane weer een van de meest populaire bestemmingen voor kampeerders uit Duitsland. Dus laten we je vertellen wat je moet weten over dit land voordat je begint.
Met inbegrip van de Azoren en Madeira, die in de Atlantische Oceaan liggen, heeft Portugal een oppervlakte van 92.212 km² en ongeveer 10,8 miljoen inwoners.
Hoewel het EU-land een van de armste landen van Europa is, is het rijk aan prachtige stranden, steile kliffen met verschillende vegetatie en veel verschillende diersoorten, zoals flamingo's in het zuiden of vogelsoorten die overal in het land voorkomen, waarvan sommige op papegaaien lijken en niet bang zijn om dicht bij de mensen te komen.
Culinair Portugal heeft vooral voor vegetariërs en veganisten nauwelijks iets te bieden, hier domineren vlees- en visgerechten, zoals de populaire sardines uit het blikje. Men zou denken dat er altijd verse vis op het bord wordt gelegd, maar de meeste vis wordt geïmporteerd. Toch is de kurkindustrie in dit land de grootste ter wereld en is de wijnbouw in het hele land wijdverbreid.
Portugal heeft verschillende klimaatzones en varieert afhankelijk van de locatie. Omdat dit land zeer afhankelijk is van het toerisme, kijken de lokale bevolking altijd uit naar een bezoek zolang je je goed gedraagt.
Dit geldt vooral in de Algarve, waar het toerisme het grootste deel van de tijd veel bezoekers trekt en ook surfers uit de hele wereld aantrekt. Onlangs was er zelfs een wereldrecord in Nazaré voor de grootste golf die tot nu toe gesurft is, dit kleine vissersdorpje ligt boven Lissabon.
Maar Portugal is niet alleen een populaire bestemming in de zomer, maar ook in de winter, omdat de temperaturen ook in de wintermaanden aangenaam blijven. De beste tijd om met de camper naar Portugal te komen zijn de maanden tussen mei en oktober, omdat er weinig neerslag valt en er in deze periode veel zon en warmte is.
Portugal is super goedkoop voor kampeerders die zichzelf af en toe iets willen verwennen. De voedselprijzen zijn vrij laag en je kunt een paar avonden per maand in een leuk restaurant gaan zitten en genieten van een glas lokale wijn. Ook hier in Portugal geldt dat degenen die geen vlees- en melkproducten nodig hebben, goedkoper wegkomen.
Een koffie: voor een espresso hebben we zelfs in Lissabon slechts 0,90 cent betaald. Een dubbele espresso kost 1,70 en wie cappuccino of koffie latte wil, betaalt ongeveer 2,20 euro.
Een glas bier: in Portugal vindt je het gebruikelijke "Sagres" of "Super Bock" bier op elke hoek. De glas- en tinprijzen variëren. In de supermarkt kost een blikje ongeveer 59 cent, in het restaurant betaalt men meestal niet meer dan 1 euro per blikje. Glazen flessen kosten iets meer.
Een hoofdgerecht in het restaurant: ook hier variëren de prijzen natuurlijk, afhankelijk van het restaurant en de locatie. In Lissabon, de hoofdstad van Portugal, betaalt men al 15-20 euro voor een goed hoofdgerecht. In Bordeira, boven Sagres, waren we in de "Trigo Vermelho", een veganistisch/vegetarisch restaurant die ons voor 8 euro per stuk boekweitpizza's serveerde. Erg lekker!
Een stukje gebak: in Figueira vonden we gebakje voor 30 cent per stuk, maar die zagen er niet zo lekker uit. Men kan rekenen op 30-90 cent, afhankelijk van het gebak.
De nationale taal is het Portugees en wordt wereldwijd door 249 miljoen moedertaalsprekers gesproken. Het is de achtste meest gesproken taal ter wereld. Naast hun moedertaal spreken de Portugezen soms ook Engels, en in steden als Lissabon of Porto is het gemakkelijk om een toerist te zijn, omdat veel mensen heel goed Engels spreken.
In het achterland of buiten de steden wordt het echter moeilijker, dus het helpt veel om een paar basisprincipes te leren. Een paar woorden in de nationale taal, vergezeld van een mooie glimlach, openen het hart van elk Portugees, want ze hechten veel belang aan goede manieren en zijn blij als men het als toerist probeert.