Een eerste camper kopen is voor de meeste mensen een investering in heel wat jaren vakantieplezier. Je zult als je aan het overwegen bent een camper te kopen,vast al eens een hebben geleend of gehuurd. Dat is blijkbaar goed bevallen en het smaakt naar meer vakantieplezier. Bij tweedehandscamper.nl vind je diverse modellen en misschien heb je al een camper op het oog. Met deze tips voor het kopen van je eerste camper, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.
Een camper is voor de meeste een aanschaf die je niet elke dag doet, een miskoop zou daarom heel vervelend zijn. Vandaar dat het goed is eerst te kijken wat je eigenlijk zelf wilt en hoeveel je te besteden hebt. Een gloednieuwe camper kost heel veel en de meerwaarde van nieuw is niet veel. Campereigenaren onderhouden hun campers doorgaans goed en de camper wordt alleen in de vakantietijd gebruikt. Zeker als je voor de eerste keer een camper gaat kopen, is tweedehands kopen daarom een goede optie.
Voordat je overgaat tot de aanschaf van een camper is het goed de kosten die je maakt even op een rijtje zetten. Naast de aanschaf van de camper moet je ook rekening houden met stallingskosten, onderhoudskosten, verzekeringen en wegenbelasting. Dit zijn kosten die jaarlijks terugkomen, wees daar dus bewust van bij de aanschaf van een camper.
Als koper heb je de juridische verplichting om te onderzoeken of wat je koopt in de staat is waarin het aangeboden wordt. Mocht je zonder dit vereiste onderzoek na aankoop achter gebreken komen, dan heb je juridisch gezien geen recht op compensatie. Daarom is het goed om voor je een camper koopt, een aantal zaken goed te checken.
Het is raadzaam om een camper te laten keuren door een onafhankelijke partij, als je bij een particulier koopt. Ook al is een camper apk gekeurd. Dit kan een tijdje geleden zijn en dit zegt dan niets over de staat van de camper op het moment dat hem koopt. Een aankoopkeuring en vochtmeting laten je weten waar je aan toe bent met je toekomstige aankoop. Dekra Nederland, TÜV Nederland of de ANWB kunnen een aankoopkeuringsrapport voor je opmaken.
Laat de camper wegen, het liefst met vakantiebelading. Het nauwkeurigst kan dit op een weegbrug. Zo weet je hoeveel gewicht je over houdt voor verdere belading. Belangrijk is ook hoe ver of dichtbij de camper komt bij de 3500 kg. Dit is de grens voor het rijbewijs B. Controleer verder of de voor- en achterbelasting niet wordt overschreden met bijvoorbeeld een fietsenrek.
Bij een uitgebreide check van de camper let je op 3 onderdelen. In de eerste plaats de basis van de camper. Dit zijn de papieren, zijn die in orde? Wat zijn de status en tellerstanden bij de RDW online gegevens? Verder zijn er de basisonderdelen van de camper zoals de motor, de distributieriemen, het oliepijl, de banden, het carrosserie etc. Het exterieur van de opbouw moet gecheckt worden op onder andere roest, de schoonwater systemen en afvalsystemen. Ten slotte moet je het woongedeelte ook goed controleren, bijvoorbeeld het keukenblok werkt deze goed? Voor de check van een camper heb je diverse handige checklijsten online.
Naast een uitgebreide check en aankoopkeuring is een proefrit maken met de camper die je wilt kopen belangrijk. Ook al ben je misschien een bepaald type of merk gewend, elke camper heeft zijn eigen unieke rijstijl. Je bent van plan er met plezier in te rijden, test dat ook van te voren.