Letselschade opgelopen tijdens je reis?

Letselschade opgelopen tijdens je reis?

De zomer is net begonnen en je bent helemaal klaar voor vakantie. Op vakantie met de camper naar Frankrijk of Italië. Tijdens je vakantie ga je lekker relaxen bij het zwembad of juist op pad om de cultuur op te snuiven. Gezellig met de familie op de camping en met zijn allen in de camper slapen. Maar wat moet je doen als je een ongeval krijgt op vakantie met de camper? Stel je voor dat iemand tegen je aanrijdt en jij letselschade oploopt. Ook in het buitenland heb je dan recht op schadevergoeding. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Wat is letselschade?

Zowel fysieke verwondingen als psychische aandoeningen kunnen gezien worden als letselschade. Met fysieke verwondingen worden zowel uitwendige als inwendige verwondingen bedoeld zoals open wonden of trauma aan organen. Als je psychische schade hebt opgelopen, dan gaat het om geestelijke schade. Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt tussen materiële schade en immateriële schade. Bij materiële schade is er sprake van schade die direct in geld is uit te drukken. Bijvoorbeeld schade aan eigendommen zoals de camper of verlies van inkomsten doordat je niet kan werken. Immateriële schade is daarentegen schade die je niet direct in geld kan uitdrukken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je emotionele schade hebt opgelopen zoals stress. Hiervoor kun je ook vergoed worden en dit noemen we smartengeld.

Letsel opgelopen in het buitenland

Heb je letselschade opgelopen in het buitenland na een ongeval? Dan kan het zijn dat je ook recht hebt op schadevergoeding als iemand anders aansprakelijk is. In het buitenland gelden echter wel de regels van het land waar je in bent, waardoor de afwikkeling van de schaderegeling lastiger kan zijn. Dankzij de Europese regelgeving is het sinds kort wel wat makkelijker. Volgens de regelgeving moet elke verzekeraar in Europa een vertegenwoordiger aanstellen. Je kunt je dan in Nederland melden bij de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar van de aansprakelijke. Deze regelgeving zorgt ervoor dat de afwikkeling van de schaderegeling soepeler zal verlopen.

Juridische hulp bij letselschade

Ondanks de nieuwe Europese wetgeving kan het nog steeds ingewikkeld zijn om de schaderegeling goed af te ronden. Daarom kun je contact opnemen met een letselschade advocaat. Deze advocaat kan je helpen met de schaderegeling. De advocaat zal onderzoeken wie aansprakelijk is voor het ongeval en hoe hoog de vergoeding moet worden. Het gaat daarbij zowel om de kosten van de materiële schade als om smartengeld. Als een ander aansprakelijk is, kan de advocaat degene aansprakelijk stellen. De advocaat zal onderhandelen met de tegenpartij over de hoogte van de vergoeding en probeert daarbij zo goed mogelijk jouw belangen te behartigen.