Noorwegen is een van de meest populaire Europese landen voor kampeerders - zo niet de meest populaire. Na onze vier weken durende reis kan ik absoluut begrijpen waarom dit zo is. Noorwegen is een droom. Hieronder heb ik wat informatie verzameld over het reizen door Noorwegen met een camper.
Voor de reis kunt je kiezen tussen de landroute of de zeeroute. De route over land loopt over de indrukwekkende 16 kilometer lange Öresundbrug, die aan tolheffing onderworpen is. De prijs van de tol is afhankelijk van het type en de lengte van het voertuig. Een auto met een caravan of camper van meer dan 6 meter kost momenteel 112 euro, een auto (tot 6 meter) kost 56 euro. De reis gaat verder langs de westkust van Zweden naar Noorwegen.
De zeeroute begint onder andere in Denemarken. De meest populaire route is van Hirtshals (Denemarken) naar Kristiansand (Noorwegen) of naar Langesund (Noorwegen). De prijzen variëren sterk per seizoen en per boeking, zodat een vergelijking hier de moeite waard is. Vanuit Duitsland vertrekken veerboten vanuit Kiel. Bestemmingen zijn Göteborg of Oslo.
De beste tijd om Noorwegen te bezoeken is van eind juni tot begin september. Gedurende deze tijd heb je de beste kans om op alle wegen en passen te rijden en niet gestopt te worden door wegversperringen als gevolg van sneeuw en ijs. De weerstabiliteit is meestal stabieler in de maanden dan bij vroegere of latere reistijden.
Als je echter naar het noorden gaat, weet je meestal dat er typisch Scandinavisch weer op je wacht. Dit betekent dat je kleding voor alle weersomstandigheden in je bagage moet hebben: Strakke schoenen, een regenjas en, indien mogelijk, een regenbroek en een pet zorgen ervoor dat je vrij bent om buiten de camper te blijven, zelfs als het regent. Het is niet ongebruikelijk dat er ook in de zomer sneeuw op de pasjes ligt. Temperatuurschommelingen tussen 0 en 25 graden in één dag zijn niet ongewoon.
Als je met een camper door Noorwegen reist, zijn niet alleen de brandstofkosten een grote reiskostenfactor - waarschijnlijk weet elke kampeerautobezitter dit inmiddels. Maar ook de kosten voor tolwegen en veerdiensten zijn in Noorwegen niet onbelangrijk.
Tolwegen zijn vooral in het zuiden van het land te vinden, ook in steden en soms in het noorden. Vaak zijn ze niet (eenvoudig) omzeilbaar. De tolprijs is afhankelijk van het gewicht van het voertuig. Op een reis met een camper van meer dan 3,5 ton betaal je tot drie keer zoveel - in tegenstelling tot 3,5 ton. In Noorwegen zijn veerverbindingen gewoon een onderdeel van het programma en zijn meestal onvermijdelijk. Hier is de prijs afhankelijk van de lengte van het voertuig.
Als je twee tot drie weken vakantie tot je beschikking hebt, moet je niet meteen het hele land doorkruisen. Er zijn talloze dromerige gebieden. Er moet een focus liggen op een bepaald deel van het land: Zuid-Noorwegen, Fjord-Noorwegen/Centraal-Noorwegen of Noord-Noorwegen. Ik zou een reis naar de Noordkaap en terug voor een periode van minder dan vier tot zes weken niet aanraden.
Er zijn tal van campings in Noorwegen en ze zijn te vinden op elke hoek - zelfs in de meest afgelegen gebieden. Meestal is er elektriciteit, douches, wasgelegenheid en vaak zelfs internet. De kosten variëren van 10 euro tot 45 euro, afhankelijk van de locatie en de faciliteiten van de camping.
In Noorwegen is er de zogenaamde "Everyman's Right". Niet-gemotoriseerde kampeerders, d.w.z. tentenkampeerders, mogen zich vrijelijk in het land bewegen. Hoewel dit officieel niet van toepassing is op kampeerders of caravanchauffeurs, wordt wild kamperen in het grootste deel van Noorwegen getolereerd. Hier moeten echter bepaalde regels in acht worden genomen: Laat niets achter, neem afval mee, niet in de directe omgeving van huizen en stoor niemand.
Zelfs in de grote steden als Oslo, Trondheim en Tromsø zijn er parkeerplaatsen in de buurt van het centrum of overnachtingsmogelijkheden, waarvan sommige zelfs gratis zijn - overnachting. Je dient je er echter van bewust te zijn dat dit meestal parkeerplaatsen zijn en dus "gezellig" kunnen worden.